drmarkolevai.hu- Professzionális jogi szolgáltatás megfizethető áron.

Jogszabály változások 2021-től

2021. január 1-jén több, mint 900 jogszabály lépett hatályba, módosult vagy helyezték hatályon kívül. Cikkemben igyekeztem összegyűjteni azokat a legfontosabb változásokat, amelyek mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások mindennapjaira hatással vannak. Többek között szó lesz a lakásvásárlással, építéssel, felújítással kapcsolatos jogszabály változásokról, valamint adózással, jótállással kapcsolatos módosításokról is.

Dr. Markó-Lévai Szófia |
2021. 01. 05.

Ingatlan építéssel, vásárlással, felújítással kapcsolatos jogszabályok

Új építésű ingatlanok 5%-os áfája

5% áfát kell fizetni az olyan új építésű ingatlanok esetén, amelyeknek az összes hasznos alapterülete lakás esetén a 150 nm-t, családi ház esetén a 300 nm-t nem haladja meg. Az 5%-os áfát kell alkalmazni 2026. december 31. napjáig akkor is, ha az építési engedély 2022. december 31. napjáig véglegessé vált vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb eddig a napig bejelentették.

CSOK igénybevétele esetén az 5%-os áfa visszaigényelhető új építésű lakás vásárlása esetén és akkor is, ha valaki generálkivitelezővel építkezik. Amennyiben valaki saját maga építkezik, az áfatartalom 5 millió forintig ebben az esetben is visszaigényelhető.

Gyermeket nevelő családok lakásfelújítási támogatása

2021. január 1-től igényelhető a gyermeket nevelő családok lakásfelújítási támogatása. A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3.000.000,-Ft lehet. A támogatás az építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Bővebb információk: Az otthonfelújítási támogatás szabályai

Illetékmentesség

Nem kell megfizetni a 4%-os vagyonszerzési illetéket, ha a lakásvásárlás családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) felhasználásával történik. Az illetékfizetéssel kapcsolatos szabályokról korábbi cikkemben olvashat bővebben: Illetékkedvezmények lakásvásárlás esetén

Közel nulla energiaigényű épületek

Eredetileg a 2020. december 31-e után használatba vételre kerülő épületeknek meg kellett volna felelnie a közel nulla energiaigény követelményeinek. Ezt a határidőt fél évvel meghosszabbították, ezért a szigorúbb követelményeknek csak a 2021. június 30. napja utáni használatbavétel esetén kell az épületeknek megfelelnie.

Online kártyás vásárlás és elektronikus fizetési megoldás

A hitelintézeteknek be kellett vezetnie az erős ügyfélhitelesítést internetes bankkártyás vásárláskor. Ez azt jelenti, hogy online bankkártyás fizetés esetén a kártyadatokon túl egy további biztonsági kódot kell megadni vagy applikáción keresztül meg kell erősíteni a vásárlási szándékot.

2021. január 1-től minden online pénztárgéppel rendelkező kereskedőnek biztosítania kell valamilyen elektronikus fizetési megoldást (pl. POS terminál) a vásárlók számára, összeghatártól függetlenül.

Jótállásra vonatkozó szabályok változása

Módosultak a jótállásra vonatkozó szabályok: bővült a tartós fogyasztási cikkek köre, bizonyos esetekben hosszabb lett a garancia időtartama, szigorodtak a javítási, cserélési, visszafizetési szabályok stb. Bővebb információkat a következő cikkemben olvashat: Garancia/jótállás 2021-től

Adózás

  • 2021. január 1-től a magánszemélyek részére kiállított számlákat is be kell jelenteni a NAV felé.
  • A kis- és közepes vállalkozások, egyéni vállalkozások iparűzési adója a felére csökken.
  • A kisvállalati adó (kiva) mértéke 12%-ról 11%-ra csökken, a bevételi értékhatár hárommilliárd forintra, a kilépési pedig hatmilliárd forintra nő.
  • Szigorodnak a katásokra vonatkozó szabályok, többek között, ha belföldi vállalkozás a tárgyévben ugyanannak a kisadózó vállalkozásnak 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után a vállalkozás 40%-os mértékű adót köteles fizetni.
  • Januártól a pálinkára vonatkozó bér- és magánfőzés évi 86 liter párlat mennyiségig adómentes.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható jogi tanácsadásnak vagy jogi állásfoglalásnak.