drmarkolevai.hu- Professzionális jogi szolgáltatás megfizethető áron.

CSOK Plusz 2024 - a legfontosabb tudnivalók az igényléshez

Megjelent a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló kormányrendelet. Cikkemben összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat az igényléshez.

Dr. Markó-Lévai Szófia |
2023. 12. 15.

A CSOK Plusz 2024. január 1-jétől igényelhető legfeljebb 3%-os kamatozású támogatott kölcsön. A CSOK Pluszt azok a házaspárok vehetik igénybe, akik gyermek(ek) vállalását tervezik és akiknél a feleség a kölcsön iránti kérelem benyújtásakor nem töltötte be a 41. életévét. 2025. december 31. napjáig a 41. életévét betöltött nők is jogosultak lehetnek a CSOK Pluszra, amennyiben igazolják, hogy legalább a 12. hetet betöltött várandósságuk fennáll.

A CSOK Plusz futamideje, maximális összege

A kedvezményes hitel futamideje 10 és 25 év között lehet, maximális összege pedig a gyermekek számától függ:

  • Egy gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint.
  • Két gyermek esetén legfeljebb 30 millió forint.
  • Három, vagy annál több gyermek esetén legfeljebb 50 millió forint.

A 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott kölcsönkérelmek esetében a 2024. január 01. napját követően, de a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően megszületett gyermeket vállalt gyermekként kell figyelembe venni a kölcsön tekintetében.

A gyermekvállalás teljesítése

Az első gyermek érkezésekor a törlesztést egy évig lehet szüneteltetni. A második gyermek érkezésétől kezdve pedig minden gyermek születésekor 10 millió forintot elengednek a kölcsöntartozásból.

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő

  • egy gyermek esetén 4 év,
  • két gyermek esetén 8 év,
  • három gyermek esetén 10 év.

A fenti határidőket ingatlan vásárlása esetén a kölcsönszerződés megkötésének időpontjától, építés esetén pedig az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány véglegessé válása napjától kell számítani.

Az ingatlan értékének maximuma

Fontos, hogy a kölcsönnel érintett ingatlan vételára nem haladhatja meg első közös lakás esetén a 80 millió forintot, egyéb esetekben pedig a 150 millió forintot. Első közös lakásszerzők azok a házastársak, akik a kölcsönkérelem benyújtásakor Magyarország területén nem rendelkeztek ugyanabban a lakásban mindketten tulajdonjoggal.

A CSOK Pluszt új építésű és használt lakás vásárlására, továbbá házépítésre vagy házbővítésre is igénybe lehet venni, viszont telekvásárlás nem finanszírozható belőle.

Illetékmentesség

Jó tudni, hogy a CSOK Plusz kölcsön felhasználásával történő lakásvásárlás esetén a megszerzett lakás forgalmi értékéből a 80 millió forintot meg nem haladó rész illetékmentes. Az ezt meghaladó részre viszont meg kell fizetni a 4% illetéket.

Amennyiben ingatlan adásvételi szerződést szeretne kötni, keressen bizalommal!