drmarkolevai.hu- Professzionális jogi szolgáltatás megfizethető áron.

Adózás ingatlan eladása után

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet személyi jövedelemadó (SZJA) terheli, ami jelenleg 15%. Cikkemben összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat a lakáseladással kapcsolatos adózásról, kitérve arra is, hogy az adó alapját mely költségekkel lehet csökkenteni.  

Dr. Markó-Lévai Szófia |
2021. 04. 13.

Ingatlan adásvétel: illeték és adófizetés

Ingatlan vásárlásakor a vevőnek illetékfizetési kötelezettsége, ingatlan eladásakor az eladónak személyi jövedelemadó (SZJA) fizetési kötelezettsége merülhet fel. A vagyonszerzési illetékkel kapcsolatos információkról korábbi cikkemben olvashatnak: Illetékkedvezmények lakásvásárlás esetén

Adófizetési kötelezettsége alapvetően akkor merülhet fel az eladónak, ha az ingatlant a vásárlást követő 5 éven belül értékesíti és az ingatlan értékesítésére magasabb áron kerül sor, mint amekkora összeget az eladó az ingatlan megvásárlására fordított.

A jövedelmet az éves rendes adóbevallásban kell bevallani, melynek határideje az adóévet követő év május 31. napja.

Az adó alapja és mértéke

Az SZJA mértéke az adó alapjának 15%-a. Az adó alapja az eladásból származó bevétel (eladási ár) és az elszámolható költségek (ingatlan megszerzésére fordított összeg, értéknövelő beruházások stb.) különbözete.

Költségnek számít az ingatlan megszerzésére fordított összeg:

  • vásárlás útján szerzett ingatlan esetén az adásvételi szerződésben szereplő összeg,
  • örökléssel vagy ajándékozás útján szerzett ingatlan esetén az az összeg, amelyet az illeték megállapításánál figyelembe vettek,
  • ha az öröklés illetékmentes volt, akkor a hagyatéki leltárban szereplő összeg,
  • ha az ajándékozás illetékmentes volt, akkor a bevétel 75%-a.

A szerzéssel összefüggő egyéb kiadás például az ügyvédi, közjegyzői díj, illetve a vagyonszerzési illeték. Költségként a számlával igazolt értéknövelő beruházásokat (pl. nyílászáró csere) is el lehet számolni.

Az adóalap csökkenése az ingatlan vásárlását követően

Az adó alapjának kiszámításához tehát a bevételből ki kell vonni az elszámolható költségeket. A szerzés évében és az azt követő évben az adó alapja a bevétel és a költségek különbözetének 100%-a, a szerzést követő 2. évben 90%-a, a 3. évben 60%-a, a 4. évben 30%-a. A szerzést követő 5. évben már akkor sem kell adót fizetni, ha drágábban sikerül eladni az ingatlant, mint amennyiért szerezték, tehát például a 2016-ban vagy azelőtt vásárolt ingatlan eladása esetén 2021-ben már nem kell adót fizetni. 

Amennyiben ingatlan adásvételi szerződést szeretne kötni, keressen bizalommal elérhetőségeim valamelyikén!